KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Växter i denna underkategori

Spanskpeppar

KategoriGrönsaker m.m.
SynonymerChilipeppar
Latinskt namnCapsicum annuum
VäxtfamiljPotatisväxt (Solanaceae)
UrsprungBolivia
Allmän informationAlla chilipepparsorter är perenna växter i sina hemtrakter, men de flesta är svåra att övervintra eftersom de kräver relativt hög temperatur. Spanskpeppar kan övervintras ljust och vid 12-15 °C.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
Förökning med frönChilipeppar förökas genom frösådd. Fröna tas till vara när frukterna är mogna (utfärgade) och ska skördas. Frukter, som inte är delade kan utan vidare hanteras, men när men delar en frukt, bör man använda engånshandskar när det gäller de starkare sortena (t.ex. Habanero). Fröna kan spridas ut på hushållspapper och torkas i rumstemperatur där luftväxlingen är god under 2-3 veckor. Förvaras sedan svalt och torrt för lång grobarhet (flera år). Fröna måste sås inomhus i februari för att man ska hinna få frukter under första säsongen. Se även de olika namnsorterna.

Allmänna kommen­tarerAlla medlemmar av släktet Capsicum, brukar kallas chilipeppar och detta släkte omfattar ca 30 arter.

Inga chilipepparsorter är giftiga, men alla är mer eller mindre starka och innehåller capsaicin och capsaicinoider (capsaicinliknande substanser), som ger den starka smaken.

Referenser1. Philippe Plöninge, 2004. Chilipeppar, Natur och Kultur/Fakta etc.
2. Barbro Forsberg & Stefan Lindberg, 2012. Het chili trivs i sand. Natur & Trädgård, 4:50-59.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.